Dişeti Çekilmesi


Dişlerinizi çevreleyen diş eti dokusu gülüşünüzün hem sağlığında hem de görünümünde önemli rol oynar. Diş etleriniz, dişlerinizi destekleyen çene kemiğini zararlı bakterilerden ve diş eti çizgisinin altındaki diş kökü yüzeylerini, yiyeceklerin ısırılması ve çiğnenmesi nedeniyle maruz kalacağı aşınma ve yıpranmadan korumak için bir bariyer görevi görür. Doğru miktarda sağlıklı, pembe diş eti dokusu da çekici bir gülümsemenin önemli bir bileşenidir. 

Ancak bazen bir veya daha fazla dişi çevreleyen diş eti dokusu küçülerek kök yüzeylerini açığa çıkarabilir. Bu diş eti çekilmesi kozmetik ve sağlık sorunları yaratabilir çünkü dişlerinizin üst (taç) kısmının aksine, diş kökleri inci beyazı mine ile kaplanmaz. Bu nedenle açıkta kalan kökler, dişin geri kalanından daha koyu görünür. Açığa çıkan kökler de çürümeye daha yatkındır.

Diş eti Çekilmesinin Nedenleri


Sağlıksız Ağız Hijyeni


Diş plağının dişlerinizde kalmasına izin verilirse, içerdiği bakteriler diş etlerinizi tahriş edebilir ve çekilmesine neden olabilir. Ağız sağlığını korumak için günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı son derece önemlidir.

Yalnış Diş Fırçalama veya Diş İpi Kullanma


Dişlerin sert ve yanlış fırçalanması diş eti dokunuzun aşınmasına ve dişlerin çekilmesine neden olabilir. Çok sert kıllara sahip bir fırça kullanmak da aynı şeyi yapabilir. Diş sağlığı uzmanınız doğru diş fırçalama adımları konusunda size yardımcı olabilir.


İlgili Haber : Şeffaf Plak Tedavisi

Dişeti Çekilmesi Tedavisi


Diş eti çekilmesi sorunları her zaman hemen tedavi gerektirmeyebilir. Bu aşamada diş hekiminiz nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda sizi bilgilendirecektir. Örneğin yaşadığınız hassasiyetin boyutu kemik yapınızı bozmaya yada diş köklerini çürütmeye başlamışsa yada estetik sorunlardan rahatsızsanız hekiminiz cerrahi tedavi yöntemlerini önerecektir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?