Lamine Diş Nedir


Lamine Diş

Dişlerin kesilmeden sadece ön yüzlerinin inceltilerek sağlam diş dokusuna en az zarar verildiği ve o yere porselen diş laminelerinin yapıştırıldığı yöntemdir. Bu porselen lamineler özel yapıştırıcılarla yapıştırılır ve renk geçirgenliği oldukça iyidir bu nedenle estetik açıdan çok iyi sonuçlar alınır. Hastanın dişlerini küçültmek için işlem yapılmaz bu da porselen laminelerin tercih edilmesini sağlar.

Lamine Diş Ne Zaman Tercih Edilir?

Diş renginden memnun olmayan kişiler diş beyazlatma işleminden de hoşnut olmazsa bu yöntemi tercih edebilir. Kırık nedeniyle bozulmuş diş yapısında renk ve yapının düzeltilmesi için porselen lamine tercih edilir. Dişlerde yapının bozulması ve aşınma olması kişinin yüz ifadesini de etkiler. Bu yüzden yapılan porselen lamine dişe yeniden boyut verir ve ön dişlerde ortaya mükemmel sonuçlar çıkar. Birbirinden ayrık dişleri olan kişiler, çarpık, düzensiz dişleri olan kişiler de tercih edebilir. Böyle durumda en iyi yöntem ortodonti olmasına rağmen tedavi süresi uzun olduğu için hastalar bu durumlarda da tercih edebilir. Eğer eskimiş, büyük ve renk değişimi olan dolgunuz varsa bu durumda da porselen lamine uygulanabilir.

Porselen Laminelerin Kullanma Süresi Nedir?

Porselen laminelerde yapıştırılma yöntemi, nasıl yapıştırıldığı ve uzman doktor tarafından yapılması kullanım süresini uzatır. 6 aylık aralıklarla düzenli kontrollerin yapılması, bunların yanı sıra hastanın dişlerin bakımını iyi bir şekilde yapmasıyla porselen lamineleri ilk günkü gibi kullanabilir.

Porselen Lamine Kimlere Uygulanmaz?

Çenenin çok önde olduğu durumlarda porselen lamine uygulanmaz. İleri derecede fluorozisli dişlere sahipseniz sağlıklı bir yapışma sağlamaz. Bu da sadece doktor tarafından anlaşılabilir. Diş gıcırdatma, tırnak yeme gibi alışkanlıklarınız varsa bu problemleri aşmadan porselen lamine yaptırmamalısınız.

Porselen Lamine Avantajları

En büyük avantajı dişlere en az zararı vererek işlemin yapılıyor olmasıdır. Böylelikle işlem süresi de kısalır. Işık geçirgenliğinin olmasıyla birlikte hastalar doğal diş görünümüne sahip olur. Diğer avantajlarından biri de çay, kahve, sigara gibi maddelerden etkilenmez. Üzerinde diş taşı oluşmaz. Diğer kaplama yöntemlerinde olduğu gibi diş eti kenarında görünen metal görüntü yoktur ve estetik açıdan da avantajlıdır. Provası sadece cilalamadır ve işlem süresi de kısa olduğu için toplam tedavi süresi diğer işlemlere göre oldukça kısadır.

Porselen Lamine Dezavantajları

Porselen laminede protez kalınlığının 0,5 mm olmasından dolayı oldukça hassasiyet isteyen bir tedavidir. Laboratuvardan dişlerden alınan ölçülere ve dayanma gücü veren bonding aracılığıyla yapıştırılmasına kadar titiz bir çalışma gerektirir. Porselen lamine diğer tedavi yöntemlerine göre daha maliyetli bir uygulamadır bu da dezavantajlarından biridir. Sık görülüyor olmasa da porselen yaprakçıklar dişlerden ayrılabilir ve böyle durumda yeniden yapılması gerekir.

Porselen Lamine Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye başlamadan önce bazı hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Hasta için en uygun gülüş tasarlanır. Burada öncelik verilen diğer durun ise diş etlerinin sağlıklı olması şekil bozukluğunun olmaması gerekir. Eğer sağlıklı değilse ve şekil bozukluğu varsa tedavisi yapılır. Yapılan işlemde estetik ön planda olduğu için diş taşları da temizlenir. 

Bütün ön hazırlıklar bittikten sonra lokal anestezi ile dişler uyuşturulur ve dişlerin sadece ön yüzlerinde çok ince tabaka kaldırılıp basamak oluşturulur ve bu işlemlerin sonunda asıl ölçü alınır. Porselen lamineler geldikten sonra prova yapılır ve hastanın memnuniyetine göre eksiklikler düzeltilir. Daha sonra son aşama olarak laminelerin yapıştırılması gerekir ve büyük bir titizlikle bonding yardımıyla dişlere yapıştırılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?