Zirkonyum Kaplama Nedir? Kimler Tercih Etmelidir?

Zirkonyum Kaplama Nedir? Kimler Tercih Etmelidir?

Çoğu insanın dişleri hakkında sağlıksal ve estetik kaygıları bulunmaktadır. Diş kayıpları, şekil bozuklukları ve sararmalar gibi durumlar, bu kaygıların sebepleri olabilir. Dolayısıyla sorunu halletmek için diş kaplama yöntemine başvuran insan sayısı çoktur. Diş kaplamalarında farklı materyallerden üretilen kaplamalar kullanılabilir. Günümüzde aktif olarak kullanılan kaplama malzemeleri; seramik, kompozit, metal ve zirkonyumdur. Fakat hastalar ve doktorlar arasında en çok tercih edilen kaplama, genellikle zirkonyum kaplama yöntemidir.

Zirkonyum kaplama, zirkonyum malzemesi kullanılarak dişlerin üzerine yapılan bir kaplama işlemidir. Taç ve kron olarak da bilinen bu kaplama, genellikle çürük dişleri restore etmek amacıyla uygulanır. Hem ön dişler hem de arka dişler için tercih edilebilir. Kuvvetli ve sağlam bir yapısı olması sebebiyle arka dişlerde bir bütünlük oluşturur. Aynı zamanda diş formuna daha yakın ve estetik görünümünden dolayı da ön dişler için tercih edilir. Zirkonyum kaplama bu estetik görünümü ortaya çıkarmak için uygulanabilecek en uygun yöntemdir.

Zirkonyumdan elde edilen diş kaplamaları, diş estetiği tedavilerinde çokça kullanılır. Çünkü yarı saydam yapıda olması sebebiyle gerçek diş görünümü verir. Aynı zamanda rengi de doğal dişe oldukça yakındır. Yapım süresi metal destekli kaplamalar gibi uzun sürmez. Ölçü alımından en son aşamaya kadar tüm süreç dijital ortamda ve hızlı bir şekilde ilerler. Bu aşamalar doktor tavsiyesi ve hasta tercihleriyle tamamlanarak son bulur.

Ayrıca zirkonyum kaplama, diş dokusuyla da oldukça uyumlu bir maddedir. Metal altyapılı kaplamalarda görülen alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Metalin diş etinde meydana getirdiği solgunluk ve morarma, zirkonyumda asla görülmez. Diş eti çekilmesi sorunlarına  sebebiyet vermez. Aynı zamanda porselen gibi hassas değildir. Ve yapay bir görünümü yoktur. Sıcak ve soğuğa karşı yalıtımlı bir yapısı vardır.

Zirkonyum Kaplamayı Kimler Tercih Etmelidir?

Diş kaplama yaptırmak isteyenler arasında zirkonyum kaplama tercih edenler veya emin olamayanlar olabilir. Bu yüzden kimlerin zirkonyum kaplama tercih edebileceğinden bahsedelim.

  • Metal ürünlere alerjisi olan kişiler,
  • Dişlerinde kırıklar ve eksikler olan kişiler,
  • Çarpık bir diş yapısına sahip olanlar,
  • Dişlerindeki renk değişikliklerinden mustarip olanlar,
  • Ayrık diş yapısından rahatsız olanlar,
  • Dönük dişleri olanlar,
  • Yapısı bozulmuş eski diş dolgularına sahip olanlar,
  • Çürük veya kırık sebebiyle dişlerinde aşırı madde kaybı olan kişiler,
  • Dişeti problemi yaşayanlar,
  • Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenler,
  • Kanal tedavisi veya farklı tedavilere zaman harcamadan güzel dişlere kavuşmak isteyenler
  • Metal altyapılı kaplamaların dişetinde oluşturduğu solgunluğu istemeyen ve metale alerjisi olan kişiler tarafından tercih edilebilir.
  • Bunlarla beraber 18 yaş üzeri herkes zirkonyum kaplama yaptırmayı tercih edebilir.18 yaş ve altı için zaruri haller dışında tavsiye edilmez.

Bahsettiğimiz kişiler zirkonyum kaplama yaptırmayı tercih edebilirler. Fakat en doğru bilgiyi ve fikri muayene yaptırdıktan sonra doktorlarından almaları daha doğru olacaktır.

Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

İnsanlar arasında zirkonyum diş kaplamanın tercih edilmesinin elbette birçok sebebi vardır. Aynı tedaviyi yaptırmak isteyen kişiler bu sebepleri ve zirkonyum kaplamanın avantajlarını doğal olarak merak etmektedir. Hem yaptıran kişilerin memnuniyetlerinden hem de zirkonyum kaplama yönteminin avantajlarından bahsedebiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?