Gömülü Diş Nedir?

gömülü diş nedir


Etkilenen, diş etinin içinden gömülü diş olarak bilinen ağza iterek dişte bir blok oluşturmaktır. Gömülü dişin ağrısız tedavisi, yirmi yaş dişinin içeri girmeye çalıştığını fark etmemizi sağlar. Diş etinin enfekte olan kısmı, kulak tarafında yakın dişlerde ağrı ve şişlik yaratır. Bu, perikoronit adı verilen sakızdaki bir enfeksiyon türüdür. 

"Pericoronitis" terimi nedir


'Peri' terimi Yunanca kelime anlamındadır ve 'korona' Latince taç anlamına gelen kelimeden türemiştir. "Itis" kelimesi iltihap anlamına gelir. Bu nedenle Pericoronitis, diş etinde yumuşak doku büyümesini tedavi etmesi gereken ve aynı zamanda kısmen yirmilik dişini patlatan bir diş bozukluğu anlamına gelir.

Yirmi yaş dişleri hakkında bilgi sahibi olmak


Kalıcı dişlerin çoğu 13 yaşından itibaren ergenler için çıkar. Bilgelik dişi adı verilen kalıcı dişlerin sonuncusu. Bilgelik dişi, üçüncü azı dişleri olarak da adlandırılır. Yirmilik dişlerin doğru pozisyonu, bir bireyin tüm yaşı için bir varlıktır. Ancak yirmi yaş dişleri eksik olabilir ve hiçbir zaman yerinde oluşmamış olabilir. En çok konumlandırılan yirmi yaş dişleri: 
  • Etkilenen
  • Sakızın altında hapsolmuş
  • Kemiğin altında hapsolmuş
  • Dişlerin önünde

Gömülü yirmi yaş dişleri ne anlama geliyor?


Ağızda yer sıkıntısı nedeniyle yirmi yaş dişi etkilenir. Böylece yirmi yaş dişleri yana doğru girmeye çalışıyor. Yirmi yaş dişleri çıkmış ve yavaşça yana doğru eğilerek komşu dişlerine zarar vermiştir. Tedavi edilmeyen çekimsiz yirmi yaş dişi boğaza yayılabilir veya boyun bölgesindeki enfeksiyonları kapatabilir.

Gömülü dişlere kolayca girebilir ve ağrılı olabilir. Gömülü dişler, yakın dişi yavaşça itecek, diş hareketini ve diş eti hastalığına neden olacaktır. Nadir bir durumda çenede kistlere neden olabilir.

Dişler nasıl tedavi edilmelidir?


Kısmen diş etinden çıkan bilgelik çok acı vericidir. Bakterilerin yayıldığı yerdir ve hatta enfeksiyona neden olabilir. Şişlik ve çene sertliği sinir bozucu olacaktır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar erken tedavi edilmelidir. Dahası, gömülü dişler diğer bitişik t00th'nin boşluğunu işgal edebilir. Bu durum bile komşu dişlerin zarar görmesine neden olabilir.

Kaynak ; https://www.saglikguncel.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?