Dolgu Nedir?

 

dolgu nedir

Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişi tekrar tipik kapasitesine ve şekline döndürmek için yapılan bir yaklaşımdır. Diş hekimi size bir dolgu verdiğinde, önce çürük diş malzemesini dışarı atar, etkilenen aralığı temizler ve ardından silinmiş çöküntüyü bir dolgu malzemesi ile yuvarlar.

Mikroorganizmaların girebileceği boşlukları keserek, aynı şekilde bir dolgu daha fazla çürümeyi öngörür. Dolgular için kullanılan malzemeler arasında altın, porselen, kompozit bir sakız (diş gölgeli dolgular) ve bir amalgam (cıva, gümüş, bakır, kalay ve nadiren çinkodan oluşan bir bileşik) bulunur.

Hangi Dolgu Türü En İyisidir?

Diş Hastanesi İnegöl Doktorları, yapılacak dolgu çeşidinin hastanın ihtiyaçlarına göre değişebileceğini söylüyor.  Sizin için ideal olanı, onarımın derecesi, belirli malzemelere karşı hassasiyetiniz olup olmadığı, ağzınızın neresinde dolgu yapılması gerektiği ve yapılan masraflar belirleyecektir. Çeşitli malzemeler için düşünceler şunları içerir:

  • Günümüzde çok tercih edilmese de Altın dolgular bir araştırma merkezinde düzenlenmek üzere yapılır ve daha sonra yerinde katılaştırılır. Altın kaplamalara diş eti dokuları çok dayanıklıdır ve 20 yıldan fazla sürebilir. Bu nedenle, sayısız güç altını en iyi dolgu malzemesi olarak kabul eder. Her ne kadar olursa olsun, çoğu zaman en maliyetli karardır ve farklı ziyaretler gerektirir.
  • Amalgam (gümüş) dolgular aşınmaz ve ekonomiktir. Bununla birlikte, loş gölgelemeleri nedeniyle, porselen veya kompozit yeniden oluşturma çabalarından daha fazla algılanabilirler ve normalde, örneğin ön dişler gibi istisnai olarak belirgin aralıkların bir parçası olarak kullanılmazlar.
  • Kompozit (plastik) hatveler dişlerinizle aynı tonda olacak şekilde koordine edilir ve bu hatlar boyunca karakteristik bir görünüm istendiğinde kullanılır. Sabitlemeler karıştırılır ve katılaşacakları boşluğa doğrudan yerleştirilir. Kompozitler, bir süre sonra aşınabilecekleri veya aşınabilecekleri için büyük dolgular için mükemmel malzeme olmayabilirler. Aynı şekilde espresso, çay veya tütünden yeniden renklendirilebilirler ve çoğu zaman 3-10 yıl arasında farklı türde dolgular yapmaya devam etmezler.
  • Porselen dolgular, süslemeli veya döşemeli olarak adlandırılır ve bir laboratuarda düzenlenmek üzere teslim edilir ve daha sonra dişe yapıştırılır. Dişin rengine göre koordine edilebilirler ve yeniden renklenmeye karşı çıkabilirler. Genel olarak bir porselen rekonstrüksiyon dişin büyük çoğunluğunu kaplar. Masrafları altın gibidir.

Çürümenin veya çatlağın dişin geniş bir kısmına zarar vermiş olması durumunda, bir kuron veya üst kısım önerilebilir. Sinire ulaşan çürüklük iki şekilde ele alınabilir: su yolu kökü tedavisi (sinir hasarlı sinirin dışarı atılması) veya püre tepesi (siniri canlı tutmaya çalışan) adı verilen bir strateji ile.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?