Bruksizm veya Diş Gıcırdatma Doğal Yoldan Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm veya Diş Gıcırdatma Doğal Yoldan Nasıl Tedavi Edilir?

Uykunuzun ne kadar derin olduğunu hiç düşündünüz mü! Uyurken dişlerinizi gıcırdatmanız ve bunun farkında bile olmamanız olabilir. Diş gıcırdatma veya bruksizm, yaşam kaliteniz üzerinde önemli bir etkisi olabilecek en yaygın ve zarar verici ağız sorunlarından biridir.

Bu davranış başlangıçta zararsız görünebilir, ancak bruksizm tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Neden olduğu fiziksel etkileri görene kadar fark edilmeyen bazı problemler vardır ve bruksizm de bunlardan biridir. Ancak, doğru ev ilaçları ile bu sorundan kurtulabilirsiniz. Aksi takdirde diş hekimine görünmek kaçınılmazdır. Ama önce, ne olduğunu bize bildirin!

Bruksizm nedir?

Bu, dişlerinizi bilinçsizce sıktığınızda, gıcırdattığınızda veya gıcırdattığınızda ortaya çıkan durumdur. Bu durum, gün içinde farkında olmadan dişleri gıcırdatmanıza veya geceleri sıkmanıza neden olabilir. Daha sonra uyku bruksizmi olarak bilinir. Bazı vakalar şiddetli hale gelmez ve tedavi gerektirmez. Ancak ciddi bir şekil de alabilirler. Tedavi edilmeyen kronik vakalar dişlerde, çenede ve yüzde fiziksel şekil bozukluklarına yol açabilir.

Bursa diş doktorları  arasında bruksizm alanındaki  çalışmaları ile tanınan Dr. Dt. Cenker Selçuk bruksiz sorunu yaşayanlara şu önerilerde bulundu. Yatmadan Önce Nefes Egzersizi Yapın - Bu, stres duygunuzu azaltmak için yatmadan önce gevşemenin harika bir yoludur. Bu egzersizi yaparken müziği kısık sesle açabilirsiniz.

Bunun için rahat ve dikkat dağıtıcı olmayan bir yerde oturun.

  • Diyaframı kullanarak 3 saniye nefes alın.
  • Ardından 2-3 saniye nefes verin.
  • Her biri 3 saniye boyunca alternatif olarak nefes alın ve nefes verin. Bu egzersizi 10 kez tekrarlayın.
  • 10. seferden sonra gözlerinizi kapatın ve nefesinize konsantre olun. Nefesiniz için sabit bir ritim oluşturmaya çalışın. Sakin ve rahat hissedene kadar 5 ila 10 dakika oturmalısınız.

Uyku Pozisyonlarını Değiştirmeye Çalışın - Yüzüstü veya yan yattığınızda bruksizm olasılığı artar. Diş gıcırdatmasını azaltmak için sırt üstü uyumaya çalışmalısınız.

Sıcak Komprese Gidin - Diş sıkmayı önlemenin en iyi yollarından biri çene bölgesine nemli ısı uygulamaktır. Ağız ve çene kasları ısı nedeniyle gevşeyecektir. Aşağıda belirtilen adımları izleyin -

  • Bir bez alın ve sıcak suya batırın ve fazla suyu sıkın.
  • Bezi çene bölgesi çevresinde tutun
  • Diş gıcırdatmasını önlemek ve çeneyi rahatlatmak için bunu günde iki kez yapmalısınız.

Yatmadan önce ılık bir banyo da yapabilirsiniz. Bu şekilde yatmadan önce çene kasları gevşemiş olacaktır.

Yatmadan Önce Alkol ve Kafeinden Kaçının - Akşam yemeğinden sonra kafeinli içecek veya çay içmeyin. Limon veya bitki çayı ile sıcak su için gidin. Yatmadan önce vücudu uyarmamalısınız. Bu, daha hafif uykuya ve dişlerin sıkılmasına neden olabilir. Ayrıca, alkol almaktan kaçınmanız veya akşamları sigara içmeyi tercih etmeniz önerilir. Bunlar da kötü uykuya ve diş gıcırdatmasına neden olabilir.

Bol Su İçin - Çocuklara bruksizm tedavisi için bol su içirmelisiniz. Bu sayede geceleri diş gıcırdatma ve diş sıkmalarına yol açabilecek su kaybını önleyebilirler.

Masaj - Omuzlara, boyun kaslarına ve yüze masaj yapmak geceleri huzurlu bir uyku çekmenizi sağlayabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?