Diş Çürüğüne Sebep Olan Gıdalar


Diş Çürüğüne Sebep Olan Gıdalar

Diş çürüğü tedavi edilmediği sürece vücuda başka hastalıkları da beraberinde getirebilir. Çok ağır hastalıkların temelinde dahi çürük dişler yatıyor olabilir. Bu durum göz önünde bulundurularak, dişlerin bakımına gereken tüm önem verilmeli ve özen gösterilmelidir. Dişer de kemiksi bir yapıda oldukları için, sağlıklı bir şekilde bakılmadığı sürece, çürümeye çok daha kolay başlayabilirler ve erken yaşta diş kayıpları meydana gelebilir. Bu nedenle dişlerin çürümemesi için öncelikle diş bakımına sonra da beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Diş çürüğüne sebep olan bazı gıdalar mevcuttur ve bu gıdalardan gerektiği kadar uzak durmak dişlerin sağlığı için en önemli adımlardan bir tanesi olacaktır. Dişlerin çürümesine sebep olan ilk gıdalar elbette şeker oranı fazla olan gıdalardır. Lezzetli olmasına rağmen portakal, üzüm, reçel, bal gibi şeker oranı fazla olan gıdalar çok fazla tüketilmemelidir.

Diş Çürüğüne Sebep Olan Karbonhidratlı Gıdalar

Şekerli gıdalar kadar karbonhidrat oranı fazla olan gıdalar da diş çürüklerine sebep olabiliyorlar. Bu nedenle dişlerin çok çabuk çürümemesi ve sağlıklı kalabilmesi için çok fazla nişasta içeren gıdalardan da uzak durmak gerekiyor. Karbonidratın yanı sıra portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi asit içeriği zengin olan gıdalar da ne yazık ki dişlerin çürümesini hızlandırır. Diş minesinin aşınmasına ve alttan başka tabaka çıkmasına, bu tabakanın da hızla taşlaşarak çürük hale gelmesine neden olurlar. Bu gibi karbonhidrat ve asit içeriği yoğun olan meyve ve tatlı gıdalardan uzak durulması gerekiyor.

Glikoz ve Fruktoz Dişleri Çürütüyor

Hemen hemen yediğimiz her gıdanın içerisinde yer alan fruktoz ve glikoz da dişlerin erkenden çürümesine neden oluyor. Ancak bu tür gıdalar, yeterli miktarda tüketildiğinde ve ağız tüketimden hemen sonra çalkalandığında, dişlerin sağlıklı kalma ömrü de bir o kadar uzayacaktır. Şekerli, asitli, kimyasal madde içeren gıdalar tüketildikten sonra ağız mutlaka çalkalanmalı ve dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş yüzeyleri bu gıdaların etkisinden arındıktan sonra daha temiz görünecek ve daha geç çürümeye yönelecektir. Diş sağlığı için tüketilen gıdalara her zaman dikkat edilmesi gerekir.

İlgili Haber : Dişeti Çekilmesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Lamina Diş Yapımı Hakkında Bilgi

Ortodonti Nedir?